Sommertanker fra KrUltra

av admin, 26 juli, 2022

Sesongen for spektakulære fjell- og terrengultraløp er godt i gang, med en rekke store løp unnagjort og med flere høydepunkter for døren. Deltakelsen på norsk ultraløp ser ut til å bli god i år. Den flotte oversikten hos Kondis tyder i alle fall på det. Min egen erfaring er at mange løpsarrangører sliter med korona-effektene, så all mulig kudos til både ultra-arrangører og -utøvere som fortsetter der vi slapp i 2019. Det kan se ut til å være litt lavere deltakelse i de tradisjonelle løpene, men heldigvis dukker det stadig opp nye og spennende utfordringer over hele landet som bidrar til å kompensere for dette.

Størst blant de norske ultraløpene blir vel Ecotrail Oslo (461) igjen, selv om det er et stykke igjen til deltakerrekorden fra 2019 (651). Selv var jeg med på Ultrabirken, som hadde relativt lavt deltakerantall (79), men som ellers var en flott opplevelse med gode forhold og et proft arrangement.  Jeg var også i Molde og løp 7Topper Ultra, og også der var det nedgang i deltakerantall (36). Dårlig vær og føre må ta litt av skylden i Molde. Selv løp jeg med brist i et ribbein (og hjertet i halsen 😊).

Av de mer profilerte norske ultraløpene har vi Lofoten, som virkelig har tatt steget opp et hakk med godt over 200 deltakere i år. Dyrt, men spektakulært og med internasjonal apell. XREID så ut til å være en særdeles fin, varm og tøff oppgave i år, og kanskje litt skuffende med «bare» 88 deltakere. Det bør bli mange fler neste år, når Jan Sigurd & co kjører tiende og siste utgave av dette ambulerende løpet!

Foran oss ligger en mengde godbiter. MMC i Meråker, NM-løypa fra 2018, går nå til helga. Helga etter går både Hamperokken i Tromsø og Stranda Fjord Trail Race. Synd at to så store og profilerte løp går samme dag, men sesongen er tross alt begrenset, så noen kollisjoner er det nødt til å bli. Moon Valley Run Festival i Romsdal, som ofte går rundt samme tid, har tatt pause fordi arrangøren har ansvar for flere andre store arrangementer i år, men skal komme sterkt igjen neste år.

En liten titt utenlands er også på sin plass, og da særlig med fokus på norske utøvere. Som trønder må jeg få trekke fram Ida Waldal som har herjet i junior (U20) klassene i både EM og VM i fjelløp i år. Siste bragd er fra VM hvor hun vant sølv i ‘Vertical K’ og gull i Skyrunning (19 km fjelløp). Vi ble bortskjemt av Didrik Hermansen er også i gang med sesongen, men det skal noe til å matche prestasjonene fra i fjor, og det virker også som om ambisjonene er litt lavere i år.

En utøver som ikke har senket ambisjonene er imidlertid Kilian Jornet, som vi regner som halvt norsk nå som han har bosatt seg i Måndalen i Romsdal 😊. Han startet med å vinne Hardrock 100 på ny løyperekord, og hvis jeg forstår det riktig har han tenkt å delta på både Sierre Zinal 13. august og UTMB (100 miles distansen) den 27. august!

Jeg har litt ekstra interesse for UTMB i år siden jeg er påmeldt CCC (100 km distansen). Så vidt jeg kan se er det 34 nordmenn samlet for alle distanser, med CCC som det mest populære med 18 norske deltakere. I tillegg er det et titalls utlendinger med norsk bopel som er påmeldt.

I UTMB heier jeg litt ekstra på en revansjelysten Hallvard Schjølberg, som misset podieplassen på de siste kilometrene da han deltok i 2018. Og så Odd Edøy da, som jeg har hatt gleden av å knive med på mange ultraløp her hjemme, selv om han er godt og vel en aldersklasse eldre enn meg 😉. Han har nok også lyst til å klatre til podiet etter å ha endt på 4. plass i sin klasse i fjor. Favoritt til å vinne må vel være Kilian…

I CCC er det mange spennende navn. Det blir veldig spennende å se hva Tobias Dahl Fenre kan få til. Og så kommer vi ikke utenom en annen innvandret ‘nordmann’ som jeg også har i favorittsjiktet: Jon Albon, Romsdaling og ‘nabo’ med Kilian, som vant Marathon du Mont Blanc på overbevisende måte tidligere i sommer. Etter det har han hatt covid, så vi får se om det spiller inn. I dameklassen kan vi håpe at både Henriette Albon og Sylvia Nordskar klarer å hevde seg. På start finner vi også Petter Engdahl (svensk, men bosatt i Trondheim ifølge Strava). Selv er jeg eneste norske deltaker i klasse ‘M4 H’, og må nøye meg med å forsvare den norske æren der, kanskje med en topp 10 plassering hvis jeg har dagen. Og så håper jeg på god podkast-dekning av arrangementet fra Hans Kristian Smedsrød, som også løper CCC i år 😊

I TDS ser jeg flere kjente navn, som Thomas Øderud, men ingen som jeg forventer kan gjenta den norske suksessen fra i fjor da Sebastian Krogvig gikk av med seieren. I OCC gir vi imidlertid Eli Anne Dvergsdal en sjanse i dameklassen.

Etter UTMB-uka er det bare ei uke, så er det klart for NM terrengultra i Nordmarka. Og så minner jeg om at sesongen strekker seg langt utover høsten og inn i vinteren. Selv har jeg gleden av å arrangere Kruke’s Ultra-Trail Challenge den 15. oktober. Og for mange starter adventstiden med ‘julebordet’ Bislett 24-timers den 26. november.

Uansett hva du har på menyen framover ønsker jeg deg gode løpsopplevelser både på kort og lang sikt! Og fortsatt God Sommer!

 

Kommentarer